Translate

Wednesday 21 September 2022

"Sa mirisom jasmina" - slovo o knjizi Druga strana novcica knjizevnice Gordane Mikic

 


Са мирисом јасмина

(Друга страна новчића, Гордана Микић, 2021. године)

 

         Роман првенац списатељице Гордане Микић, насловљеним симболичним, асоцијативним именом  Друга страна новчића,  је посвећен генерацији, којој и сама ауторка романа припада, које су из бајковитог детињства гурнуте у најгору ноћну мору одсањану деведесетих година прошлог века.

         Те несрећне деценије појавила се „нова нормалност“. Под њен утицај пала је и јунакиња романа, Марија. Имала је могућност је да сачува мир и сигурност под окриљен родитељског или брачног дома. Нажалост, одлучила се за плес на жици, за руски рулет са сопственом душом, за понирање у најдубље поноре свести тражећи узбуђење, искуство, смисао и сврху постојања, те право на слободу избора. Тако, остављајући своје, познато, сигурно  и драго, помало притиснута „неподношљивом лакоћом постојања“, кренула је успињање по белосветским врлетима, и туђа правила, навике и живот присвајала као свој, а себе подизала у очима оних које су остајали.

         Топао и елегантан, романтичан и сензуалан мирис јасмина има снажну симболику у роману. Повезан је само са лепим моментима. Лепи, нежни, префињени и љупки цветови јасмина личе на прелепе, младе, паметне девојке, које срећемо на нашим улицама. Таквим девојкама је и посвећен роман. Дивне девојке у времену које би да заборавимо. Свако време изнедри и проверава и добре и лоше људе. Као да они који су добри постају још бољи, а лоши се утркују да надмаше себе.

         Ауторка започиње ову надасве занимљиву причу обичним животом студенткиње италијанског језика из Београда. Због свега напред наведеног, одласком у „бољи свет“, живот се почео компликовати до невероватних размера. Опуштено читање о животу у Србији заменили су уверљиво и крајње напето и реалистично казивање о боравку у Италији, односу према странкињама, преварама, богатству, елитној проституцији о којој се све више говори и пише, где наведена дешавања надилазе машту просечног читаоца. Ово је запис о времену који не можемо и не смемо да заборавимо. Понижени, обесправљени, бесомучно бомбардовани, осиромашени, на ивици опстанка, постали смо одвећ лак плен.  

         Сусрећемо разне ликове. Занимљиве и интригантне на разне начине. Кажу да је превише времена и пара идеална подлога за узгајање свих грехова. Слажу грех на грех, као степенике у подземни свет, повлачећи све оне који су имали ту несрећу да им се нађу на путу.

          Роман  Друга страна новчића  задовољава већину правила које роман треба да има. Написан у једном даху, носи са собом и мале недостатке што брзина оставља за собом. Почетак и крај затварају круг. Враћа наду у љубав, веру, пријатељство, породицу, државу… мало ли је?

        Топло препоручујем за објављивање роман  Друга страна новчића, ауторке Гордане Микић, који заслужује пажњу и наклоност читалаца. Верујем и то, да би се од овог рукописа могао или морао изнедрити сценарио за филм, који би био подједнако актуелан на свим меридијанима.

        Ауторки, Гордани Микић желим сигуран први корак на српску књижевну сцену.

Аферим!

 

 

У Сомбору, на Савиндан, 2021. године                                  Снежана Писарић Милић

       

 

                    


          

         

No comments:

Post a Comment