Translate

Tuesday 8 July 2014

"U RITMU ZATVORSKOG BLUZA" - RENATA CVETKOV


               U RITMU ZATVORSKOG BLUZA


           U jednoj maloj zemlji, negde na severu, živela je jedna bogata žena. U njenom vlasništvu bilo je jedno posebno imanje. Mnogi su želeli da ga imaju, mnogi su joj zavideli, neki bi dali sve da se samo prošetaju tom gustom šumom i nestanu u brdima. Dolazili su kupci sa svih strana sveta, nudili zlato i svakojaka čuda, ali taj posed nije bio na prodaju.

          Imanje je imalo prostranu nežnu ravnicu koju je grlila gusta šuma. Neko čudno, talasasto drveće, nalik na tužne vrbe, celom krajoliku davalo je bajkovitu notu. U toj šumi živeli su Mesec i zvezde. Na sredini ravnice dva zelenkasta jezera ručala su Sunce. U njima su plivale želje. Malo niže nalazila se pećina sa dva uska otvora iz koje je, na crvene stene nalik na korale, duvao blagi povetarac. Spustivši se još niže, uskom,kao izvajanom stazom naišli bi na dva brda. Ono što je u tom  predelu bilo neobično jeste građevina koja se nalazila u sredini. Bila je ograđena sa 24 bele daščice.
        Ta zgrada bila je - zatvor! 

     On se sastojao od dve odvojene komore, dve zatvorske ćelije, luksuzno opremljene, ali prazne.
        A onda, jednog sasvim običnog septembarskog jutra, dovela je nekoga u jednu ćeliju. Dugo se otimao i bunio dok ga je zaključavala. Udarao je rukama u vrata, u ritmu zatvorskog bluza, grebao noktima po zidovima, pokušavao da iskopa tunel, ali izlaza nije bilo. Noćima bi ga slušali prolaznici kako jeca iza tih debelih zidova. Svaki dan bi ga obilazila. Donosila mu je čokolade i stihove. Hranila ga lepim rečima, pokušavala da mu
objasni kako to nije kazna, već nagrada, jer u toj ćeliji nije niko pre njega boravio, i da je samo on dobio tu privilegiju da uđe na njeno imanje. On nije razumeo. Ipak je to za njega bio samo zatvor. Molio ju je da ga pusti. Lagao je da će se vratiti kad bude spreman. Ponekad bi ga danima ostavljala samog. Čekala je da se predomisli, ali kad god bi se vratila, on bi bio jos tvrdoglaviji. Da je samo malo popustio, dala bi mu da se prošeta i izvan te bele ograde, dala bi mu da pređe preko brda, izgubi se u toj neobičnoj šumi i zaspi na crvenim stenama nedaleko od jezera. Svako jutro mu je ostavljala po jedan prazan papir. Čekala je da napiše nešto; priznanje, stih, želju, reč…
         Ali, on je bio previše ponosan. Šest godina ga je držala zaključanog. Šest godina je bio zatvorenik najlepšeg zatvora na svetu. I svih tih šest godina on nije prestajao da udara o zidove i zove u pomoć. Bila je beskrajno tužna zbog toga.
        Jednog letnjeg kišovitog popodneva sve se zauvek promenilo.
        Udarajući o zid, začuo je nešto što ga je skamenilo. Sa druge strane zida, iz druge ćelije, dobio je odgovor! Neko je istom jačinom udarao u zid!
       -   Ko je to? Kako li je dospeo unutra? Da li preko zelenog jezera ili preko brda? Ko mu je dozvolio? Kako se usudio?
       Pitanja su ga ubijala. Istina ga prestravila. Ono čemu se šest godina nadao sada ga je na smrt osudilo.
       Više nije bio jedini!
       Uzela je papire iz njegove ćelije. Svi su bili ispisani. Zabacivši svoju dugu talasastu kosu, nalik na gustu šumu, i sa osmehom na koralnim usnama, na poleđini poslednjeg je dodala :
         “Ljudsko srce je šuplji mišićni organ koji se nalazi iza 24 rebra, i sastoji se iz dva odvojena dela, dve  komore. Ljubomora je vrsta straha, složena, afektivna reakcija na zamišljenu ili realnu pretnju da će voljeni objekat biti izgubljen.”


Renata Cvetkov


 
Renata Cvetkov na dodeli nagrade

No comments:

Post a Comment