Translate

Sunday 22 December 2013

PREDSTAVNIK - RADE PISARIĆ

PREDSTAVNIK



Dorat je bio vrijedan i stasit konj. Dodijalo mu da stalno tegli i nosi ko zna kakav sve teret. I bič je često znao završiti na njegovim širokim leđima. Sve te slike je propustio kroz glavu, pa odluči da proba ostvariti svoj najnoviji cilj.
Obrati se pristojno nekim važnim glavama za pomoć. One iskoristiše svoj uticaj i moć, pa mu uz blagoslov izdiktiraše, šta sve treba da uradi da bi stigao do svog najnovijeg cilja. Sve će prihvatiti samo da dizgine više nikada ne biraju njegov pravac.
- Dorate, da bi gore stigao moraš poštovati sva životinjska i ljudska prava. Ne smiješ svoje protivkandidate vrijeđati na bilo kakvoj osnovi.Dobićeš i neka materijalna dobra, koja ćeš moći da iskoristiš u svojoj kampanji. Okači svoje najljepše slike tamo gdje želiš, i poruke koje ti smatraš da će najlakše „progutati“ tvoji obožavaoci. 

Doro, zapamti, pošto se bira najvažniji organ domaćih životinja, pokušaj da imaš podršku i van tvoje štale. Znam ja da to nije veliki problem, jer mnoge životinje su halapljive i brzo zaboravljaju, ko im je šta i kada obećao. Samo pazi da ne zakasniš! Moraš krenuti na vrijeme. Nađi dobrog savjetnika, pa obiđi svaku štalu, svinjac i živinarnik. Nemoj ni jedno domaćinstvo preskočiti. Kod stoke nikad nisi siguran ko ti iskrenu pjesmu bleji, a kada se okreneš da ti ne stigne rog u stražnjicu.
Čim objaviše dan izbora, svi krenuše u sudbonosnu trku. Obećavalo se sve i svašta. On je svojim srodnicima obećao najbolje pašnjake, najčistije izvore, kao i mnogo manje gazdinog biča. Svi su bili oduševljeni njegovim nastupima, i sve je nagovještavalo da stasiti Doro ima viziju i talenat za vođu.
Stigao je dan kada se morala donijeti odluka.
Nije gubio ni jednog trena, već je odmah krenuo je u akciju. Znao je sve stanovnike kokošinjca staviti na leđa i odnijeti do “kutije sreće“, a potom ih vratiti kući i malo truckati da bi im bilo zabavnije. Obećao je ljudima, da će im sve konjske usluge biti u pola cijene, samo da puste svoju stoku na biralište. Naravno, ako im prišapnu i broj koji treba da kljucnu, ili zagrebu, biće još dodatnog popusta.
Prođe i taj dan, a zvaničnici objaviše rezultate. Stari Dorat je“prošao“ i na mnogim mjestima je potukao do nogu neke najumnije glave.
Čim je zakoračio gore, počeše se saginjati mali konjići, a neke druge lijepe manire pokazaše mnoge uspješne kolege.
Birači, istina i dalje pasu na istom mjestu, i piju vodu na staroj prljavoj baruštini. Samo njegov život više nije ličio na konjski. Sve je to prijalo uhu, ali je on ubrzo spoznao da dizanje njegove kopite može imati posebnu težinu.
Prestrojio se munjevito. Zagrebao je potkovicom poduži spisak želja, i gle čuda, sve mu je ispunjeno. On je za nagradu dobio posebnu prostoriju i prelijepu ždrebicu za savjetnicu. Natapirao je grivu, isčešljao rep i sad se ponosno šeta sokacima i pašnjacima, a oranje i ostale konjske usluge preuzeli su neki drugi konji.



No comments:

Post a Comment